Renkantis maisto produktus atkreipkite dėmesį į tai kokį kelią maisto produktas nukeliavo (iš šalies į šalį) kol pasiekė Jus. Rekomenduojama rinktis maisto produktus, kurie yra pagaminti iš žaliavų ir ingredientų, kurių kilmės vieta yra Jūsų gyvenama šalis. Įsigykite maisto produktus, kurie yra ženklinti maisto produktų etikete.
Etiketėje yra nurodyta ne tik maisto produkto sudėtis ir maistingumo informacija, bet ir gamintojo ar platintojo rekvizitai. Ypatingai svarbu atkreipti dėmesį, kad produkto etiketėje būtų nurodytas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), suteiktas atpažinimo kodas maisto produktų platintojui arba identifikavimo ženklas gamintojui. Maisto produktai, kurie yra ženklinami pagal bendrą tvarką visoje Europos sąjungoje yra saugūs vartoti.
Maisto produktai, kurie yra leidžiami į rinką yra nuolat kontroliuojami VMVT dėl maisto kokybės ir higienos reikalavimų, kurie numatyti ES ir LR teisės aktuose. Maisto produktai turi būti gaminami laikantis ES ir LR teisės aktuose numatytų aukštų higienos reikalavimų, tinkamai laikomi pagal nurodytą etiketėje temperatūrą, gamintojai turi atlikti nustatytu dažnumu laboratorinius tyrimus dėl mikroorganizmų ir įvairių cheminių medžiagų, maisto priedų ir kitų parametrų, susijusių tiesiogiai su maisto produkto kokybę nusakančiais rodikliais.
Kaip atskirti ekologiškus maisto produktus nuo įprastinių kitų maisto produktų?
Ekologiškas maisto produktas, tai produktas apie kurį nekalbama tik žodžiu, o produktas, kuris yra sertifikuotas ir gali turėti patvirtintą “Ekologinis žemės ūkis” ar Europos sąjungos specialų ženklą, kuris išskiria šiuos produktus iš kitų. Labai dažnai sukuriamas mitas, kad maisto produktas iš ūkininko ūkio, ar bobutės kaimo yra visada ekologiškas. Tai netiesa. Ekologiško maisto produkto gamyba yra sertifikuojama ir maisto produkto etiketėje žymima specialiais simboliais:
LT-EKO-001
ES žemės ūkis
“Ženklinti produkciją ekologiškų produktų ženklu neprivaloma tiems ūkio subjektams, kurie, tiekdami rinkai ekologiškus produktus, turi ūkininko ūkio registravimo pažymėjimą arba žemės ūkio valdymo ar naudojimo patvirtinimo dokumentus bei ekologiškam produktui išduotą sertifikavimo įstaigos patvirtinamąjį dokumentą ir ekologiškus produktus patys tiekia rinkai galutiniam vartotojui.” (Šaltinis: VMVT tinklalapis).
Ekologinio žemės ūkio sertifikavimą gali atlikti visi ūkininkų ūkiai ir maisto perdirbimo įmonės, kurios vykdo gamybą nuo pasėlių iki gatavo maisto produkto pagal ekologiškiems maisto produktams numatytas taisykles. Maisto produktai, kurie yra pagaminti pagal ekologiškiems maisto produktams taikomas taisykles yra sertifikuoti ir gali būti vartotojui pristatomi kaip “ekologiškas” maisto produktas.