37

Souse vide – žemoje temperatūroje lėtai virti maisto produktai. Technologija buvo išrasta Prancūzijoje, virtuvės šefų. Technologijos principas paremtas –tuo, kad maisto produktas yra veikiamas vienoda temperatūra per visa jo gamybos laiką ir karštis turi tiesioginį kontaktą su maisto produktu. Souse vide maisto produktai prieš virimą vandens vonelėje yra patalpinami į vakuuminį maišelį. Tokiu būdu karštis greičiau turi kontaktą su maisto produktu, maisto produktas yra verdamas savo sultyse, neprarandant svorio ir po virimo išlieka didžioji dalis maisto medžiagų ir vitaminų.

Gaminant maistą įprastiniu būdu, pirmiausia įkaista kaitinimo paviršius, tada maisto ruošimo indas, aplinka ir tik tada karštis veikia maisto produktą. Per visa šį laiką maisto produkte yra nevienodai pasiskirščiusi temperatūra, nėra pastovi – visą maisto produkto kepimo ar virimo laiką. Prarandama didžioji dalis maisto produkte esančių maistinių medžiagų, vitaminų bei natūralių maisto produkto sulčių. Kepimas ar virimas reikalauja nuolatinės priežiūros ir turi didelę riziką perkepimui ar pervirimui, jei maistas ruošiamas žmogaus be patirties.

Žemoje temperatūroje lėtai virti maisto produktai gali būti įvairūs: nuo daržovių iki mėsos ir desertų. Labai maža tikimybė maisto produktus pervirti.

Apdoroti žemoje temperatūroje lėtai virti mėsos gaminiai yra puiki alternatyva maisto ruošimui namuose kepant orkaitėje, ant griliaus ar tiesiog keptuvėje. Ypatingai žemoje temperatūroje lėtai virti tinka mėsą ir jos dalis, kurios yra dėl savo morfologinės struktūros sudėtingai ir ilgai ruošiamos. Tai dažniausia souse vide technologija yra naudojama ruošiant mėsingus jautienos ir kiaulienos šonkaulius, jaučio liežuvį, kiaulių karką, kalakutų file ir kt. Taip pat souse vide technologiją galima taikyti mėsai, kuri turi sausą struktūrą arba yra sunkiai kramtoma, siekiant paruošti sultingą ir lengvai kramtomą valgį. Žemoje temperatūroje lėtai virtą mėsos gaminį prieš kepimą galima pagardinti savo mėgstamais prieskoniais, o tokio maisto paruošimas pakankamai greitas nuo 5 min iki 25 min bei kelių valandų (priklausomai nuo mėsos gabalo dydžio). Žemoje temperatūroje lėtai virtus mėsos gaminius pakanka tik šiek tiek pašildyti, tačiau  būtina išlaikyti vidaus temperatūrą maisto produkte ne žemesnę nei 70°C. Rekomenduojamos kepimo temperatūros yra pateikiamos vartotojui gamintojo, kuris ruošė žemoje temperatūroje lėtai virtą maisto produktą. Šiomis rekomendacijomis reikia vadovautis ruošiant galutinį valgį Jūsų stalui. Souse vide leidžia pagamintį puikų valgį ir palieka galimybę prie valgio ruošimo prisidėti patiems. Skanaus !

Dalintis
Į viršų
error: Apsaugota nuo kopijavimo